Een beetje cms heeft een WYSIWYG-editor. Maar krijg jij altijd precies wat je ziet? Nou ik niet.
Geïnspireerd op de Top 5 ergernissen van Jan Mulder iedere maand bij DWDD. Is hier mijn Top 5 ergernissen voor WYSIWYG-editors.
5: Afbeeldingen verkeerd uitgelijnd
Een heuse tenenkrommer: aan de achterkant in de editor staat mijn afbeelding keurig links uitgelijnd met 5pt marge. Maar aan voorkant is mijn marge foetsie.
4: Verschillende lettergroottes
Die h2-tag heeft met WYSIWYG precies de juiste lettergrootte voor een tussenkopje. Maar wat als ik op de voorbeeldpagina kijk: inderdaad daar heeft’ ie een ander formaat.
3: Auto spaties
Vreselijk. Ben je aan het typen, zet die editor zelf spaties. Vertel me maar eens hoe ik er van afkom.
2: En auto p-tags
Auto spaties met auto p-tags: Die 2 kunnen klaarblijkelijk niet zonder elkaar. Waarom denkt die editor voor mij?
Maar mijn absolute nummer 1 WYSIWYG-ergernis:
1:….. Geen harde returns
En maar enteren aan de achterkant. Resultaat: geen harde return te zien aan de voorkant. Nog erger: het omgekeerde komt ook voor.
Pffffff. Ik kap ermee.
Die laatste twee zijn inderdaad behoorlijk irritant en eigenzinnig.
Verreweg de meeste content management systemen hebben een html editor, hierin kun je je tekst clean inkloppen. En als je de basis van html kent, kun je de tekst waarschijnlijk een stuk beter opmaken.
Zelf maak ik gebruik van wordpress. Zeker als het gaat om het plaatsen van foto’s heb ik (ook in de wysiwyg) hele goede ervaringen.
In sommige gevallen ligt het nog niet eens zo zeer aan de wysiwig editor maar heeft het alles te maken van bepaalde instellingen in het stylesheet (css) van de website. Dan is de opmaak ingesteld door de bouwer van de website en heb je als gebruiker helemaal geen invloed, ongeacht hoe de opmaak is aan de achterkant van je site.
Wat bij dergelijke (vaak java-gebaseerde) modules wil optreden is dat het bevriest, je kunt er wel op klikken maar het lijkt net of er een ‘niet bewerken’ laagje overheen ligt. En het inputveld komt niet overeen met de werkelijke weergave, waardoor je met name plaatjes en andere elementen op de gok moet plaatsen. Dat is door eerdere commentators ook al vermeld.
Verkeerd plakken van teksten die uit Word komen (ondanks een ‘code cleaner’ is een andere onhebbelijkheid. Van het toevoegen van andere codes, het buitenspel zetten van de CSS (waardoor je zelf in de HTML code vaak een hele brei moet verwijderen) tot compleet vreemde weergaven…
Inderdaad Joost die slecht functionerende code cleaners zijn ten hemel schreiend.